Fastigheten

Här hittar du historia om huset samt ytterligare information och frågor som rör de yttre och inre delarna av vårt hus

Munkenhusets historia

År 1856 köpte handlaren Bäckström tomten i kvarteret munken och anställde bryggare. I tidningen skrevs "Genom denna anläggning har ett behov blivit avhjälpt, som länge varit erkänt".

Bryggeriet hade fram till 1926, då det köptes av AB Bayerska Bryggeriet, ett flertal ägare. Fram till år 1887 hade man stora svårigheter med vattenförsörjning, ty det var först då ett vattenledningsverk byggdes i staden. År 1876 eldhärjades bryggeriet svårt till vilket vattenbristen bidrog.

Många av bryggeriets byggnader har rivits. Huvudbyggnaden, en ståtlig, enligt den tidens normer påkostad industribyggnad med vacker arkitektonisk utformning, står dess bättre nästan oförändrad kvar. Bryggeribyggnaden ritades av arkitekterna Alwin Jacobi och W. Stauenhagen från Halle i Tyskland.

Byggnaden i gul puts med vita hörnkedjor och grund av huggen granit utgör ett industrihistoriskt minnesmärke som belyser bryggerinäringens framväxt och utveckling. Tillverkning upphörde 1956.

Efter många ägarbyten och kasserade byggnadsplaner, köptes fastigheten av Dacke Golv AB. Arkitektuppdraget gick Wibroe Arkitekter SAR & MAA, som i ett inspirerat samarbete med byggherren förenade gammalt och nytt. Det fanns en genomtänkt ideologi bakom byggnadernas utseende. Vår tids hus ska passa till det gamla, men inget skulle kopieras.

Det gamla gatuhuset uppfört 1896-1897 bibehölls nära nog intakt. Ingången till den gamla restaurangen Munken finns för övrigt kvar fast nu som skyltfönster.

Den 14 november 1988 togs första spadtaget för till- och ombyggnaden, och 1990 kunde byggnaderna invigas. Byggkostnaderna uppgick till ca 100 miljoner kronor. Den gamla byggnaden hyste då överst restaurangen Munken i vackert utnyttjade gamla bryggerilokaler. Idag nyttjas dessa av moderna företag. Växjö stads byggnadspris tilldelades restaurangen och nybygget invigningsåret 1990.

 

Följande, finns att läsa i hissen vid ingången från Bäckgatan:

Huruvida franciskanermunkarna i Växjöklostret
sysslade med likörtillverkning, vilken konst munkar var överdängare i, vet man
inte. I varje fall vet man att andra drycker med tiden kom att tillverkas i det
kvarter som heter Munken, nämligen öl och äkta bayerskt sådant. Ingemar Månsson
Wieslander nämns 1825 som ölbryggare i staden. Bryggeriverksamheten i kvarteret
Munken synes ha startat 1841 eller möjligtvis 1842. Verksamheten bedrevs
emellertid i liten skala och var starkt hantverksbetonad. År 1856 köpte
handlaren Bäckström tomten och anställde bryggare. I tidningen skrevs ”Genom denna
anläggning har ett behov blivit avhjälpt, som länge var erkänt”. Fram till 1887
hade man stora svårigheter med vattenförsörjningen ty det var först då ett
vattenledningsverk kom till staden. Till bryggeriet ledde man tidigare vatten
från Tomtakällan på Klostergatan via en ledning av urborrade stockar. År 1876
eldhärjades bryggeriet svårt till vilket vattenbristen bidrog. Bryggeriet hade
fram till 1926, då det köptes av AB Bayerska Bryggeriet, ett flertal ägare.
Många av bryggeriets byggnader har rivits. Huvudbyggnaden, en ståtlig, enligt
den tidens normer påkostad byggnad med vacker arkitektonisk utformning, står
dessbättre nästan oförändrad kvar. Bryggeribyggnaden ritades av arkitekterna
Alwin Jacobi och W. Stavenhagen från Halle i Tyskland. Byggnaden i gul puts med
vita hörnkedjor och grund av huggen granit, utgör ett industrihistoriskt
minnesmärke som belyser bryggerinäringens framväxt och utveckling.
Tillverkningen upphörde 1956.